Η διατροφική ετικέτα είναι η γλώσσα επικοινωνίας μέσω του κατασκευαστή/ παραγωγού και του καταναλωτή. Τι θα πρέπει να προσέχει κανείς πάνω σε μια ετικέτα τροφίμου;
Ενδεικτικές ημερήσιες προσλήψεις (ΣΗΠ): Πρόκειται για ένα σύστημα αναγραφής των ετικετών, με στόχο την καλύτερη και ευκολότερη ενημέρωση των καταναλωτών για ορισμένα θρεπτικά συστατικά με μια πρώτη ματιά.
Είναι ένα οδηγός που δείχνει το συνολικό ποσό που ενδείκνυται να προσλαμβάνεται ημερησίως από θερμίδες, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι, και φυτικές ίνες. Σκοπός της αναγραφής τους είναι να ορίσουν το ενεργειακό περιεχόμενο και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και των ποτών ώστε να βοηθήσει τον καταναλωτή να επιλέγει και γνωρίζει την συμβολή του τροφίμου που επιλέγει στην ημερήσια διατροφή του.
Επίσης συχνά αναγράφονται διάφοροι διατροφικοί ισχυρισμοί πάνω στα τρόφιμα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως για να παρουσιάσουν ότι τα προϊόντα έχουν ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό όπως «χαμηλό σε λιπαρά», «πλούσιο σε βιταμίνη C» ή «πλούσιο σε φυτικές ίνες» προς όφελος της υγείας του καταναλωτή.
Οι διατροφικοί ισχυρισμοί μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο, βοηθώντας τον καταναλωτή να κάνει τι σωστές διατροφικές επιλογές, μπορεί όμως να είναι και παραπλανητικοί.
Όταν αναγράφεται στην ετικέτα ενός τροφίμου π.χ. “Χωρίς χοληστερίνη” αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει χοληστερίνη, αλλά μπορεί να περιέχει κορεσμένο (ζωικό) λίπος, κάτι το οποίο επίσης ανεβάζει την χοληστερίνη στο αίμα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται :
Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζει κανείς να διαβάζει και κυρίως να κατανοεί τις διατροφικές ετικέτες ώστε να γνωρίζει περισσότερα για τα τρόφιμα που καταναλώνει.